Bob Rotellan golf-vinkit

Bob Rotella on arvostettu urheilupsykologi, joka on tehnyt yhteistyötä monen ammattigolffarin kanssa. Vaikka pallolla pelattava golf on eri laji kuin frisbeegolf, niin lajeilla on valtavasti yhtäläisyyksiä erityisesti psykologian näkökulmasta. Jos kaverin jutut resenoi niin häneltä löytyy myös kirjallisuutta kuten tämä “Unohda täydellinen golf“. Eri kaverilta, mutta samasta kaupasta “Zen ja puttaaminen” ja “Zen ja golf“, voivat olla myös kiintoisia 😉

Alta löydät kaksi kymmenen vinkin settiä Bobilta:

  • Bob Rotellan 10 vinkkiä radalle
  • Henkisen golfin 10 vinkkiä

Bob Rotellan 10 vinkkiä radalle

Artikkeli on vapaasti käännetty englanninkielisestä artikkelista samalla muuntaen se frisbeegolf-maailmaan.

1. Pelaa oppiaksesi pelaamaan loistavasti, älä pelataksesi vähemmän huonosti

Pelaajat jotka pelaavat oppiakseen pelaamaan loistavasti, ymmärtävät että hyvä voi olla loistavan pahin vihollinen. He tietävät että keskittyessään liikaa olemaan vähemmän huono, he eivät anna itselleen mahdollisuutta olla loistava. He eivät välitä oikoa, vaan he tähtäävät voittoon.

2. Rakasta päivän haastetta, oli se mikä tahansa

Jos todella rakastat golfia, ymmärrät ettei kukaan heitä täydellisesti ja sen, että golf on luonnostaan epätäydellinen peli. Jos käytät aikasi taistellen sitä tosiasiaa vastaan, että golf on peli, jossa virheiden kautta pyritään lähemmäs täydellisten heittojen peliä, et oikeasti välitä golfista.

3. Siirry tuloksista prosessiin

Jaa taitosi osa-alueisiin ja pisteytä ne. Jos arvioit jonkin osa-alueesi olevan 5, toisen 4 ja kolmannen 2, niin tiedät mihin jaat aikasi ja energiasi harjoittelussa. Tämä auttaa asettamaan itsellesi oikeat tavoitteet.

4. Tunne ettei mikään häiritse päästäksesi oikeaan mielentilaan

Tuttavani kertoi pärjäävänsä paremmin, kun hän asetti hyväksymisen heittoa edeltävään rutiiniinsa. Kun hän on valmistautumassa heittämään, hän muistuttaa itselleen, että mitä tahansa tapahtuukin, hän hyväksyy sen. Tämä auttaa keskittymään tavoitteeseen ja saa heiton tapahtumaan vapautuneemmin.

5. Pelaaminen lopputulosta murehtimatta on parempi kuin liika murehtiminen

Tämän vaikean käsitteen oppiminen vie jo pitkälle kahden asian määrittelyssä. Ensinnäkin siinä, kuinka hyväksi pelaaja golfissa tulee. Toiseksi kuinka hauskaa pelaajalla on matkan varrella.

6. Usko itseesi täysin pelataksesi vapautuneesti

Itsevarmat golfarit miettivät, mitä haluavat tapahtuvan. Epävarmat pelaajat miettivät mitä eivät halua tapahtuvan. Sitä itsevarmuus on. Se ei ole röyhkeyttä, eikä kokemusta, vaan ainoastaan sen miettimistä, mitä kentällä haluaa tapahtuvan.

7. Näe minne haluat kiekon lentävän

Kun pelaaja keskittyy oikealla tavalla kohteeseen, on kuin hänen ja kohteen välissä olisi laser-säde yhdistämässä pelaajan mielen hänen haluamaansa kohteeseen. Sillä hetkellä hänellä ei ole olemassa mitään muuta. Puusto tai vesiesteet eivät herpaannuta heidän keskittymistään. Kun pelaaja on valinnut kohteen, hän ajattelee  vain kiekon päätymistä haluttuun kohteeseen.

8. Tee selkeitä päätöksiä ja sitoudu niihin

Itsevarmuus on välttämätöntä.

9. Ole oma paras ystäväsi

Jos keskittymisesi herpaantuu ohi liihottelevista perhosista, saatat käynnistää itselläsi erittäin vahvan fyysisen reaktion. Se aiheuttaa hormoniryöpyn, joka saattaa muuttaa perhoset pikkupiruiksi. Opi rakastamaan perhosia, tai ainakin käsittelemään niitä oikein. Syvään hengittäminen auttaa. Auttaa kun hahmotat sen mitä haluat. Mitä selkeämpi mielesi on sitä paremmin pystyt keskittymään.

10. Rakasta pelivälineitäsi

Pelivälineiden tuntemus ja tuntuma niihin erottaa ammattilaiset amatööreistä.

Lähde:
https://web.archive.org/web/20130805071849/http://www.padraigharrington.com/bobrotella.php

 

Henkisen golfin 10 vinkkiä

Tämä artikkeli on suomalaiselta golf-sivustolta ja teksti on pallo-golf -termein varustettu, mutta löytänet yhtäläisyydet frisbeegolfiin henkisestä näkökulmasta. Lähdeviite tekstin lopussa.

1. USKO SIIHEN, ETTÄ VOIT VOITTAA

Muistan yhä, kun osallistuin virginialaisen Charlottesvillen kaupungin mestaruuskilpailuihin vuonna 1985. En vielä silloin pelannut kovinkaan usein golfia, mutta halusin nähdä, kuinka hyviä muut kotikaupunkini pelaajat olivat. Pelasin yli 80 ja olin kolmanneksi viimeinen. Kun olin lopettanut oman kierrokseni, päätin seurata johtoryhmää, jotta voisin verrata omaa peliäni heidän suorituksiinsa. Kun olin katsellut heidän peliään 18 reiän ajan, tein seuraavan päätelmän: Heidän lyöntinsä olivat pidempiä kuin minun. Heidän lyöntinsä olivat suorempia. Heidän bunkkeripelinsä oli fantastista. Ja he chippasivat ja puttasivat paremmin. Mutta lähdin kentältä uskoen, että jos ne kaverit pystyivät voittamaan, niin pystyisin minäkin. Tein töitä pelini eteen ja ajan mittaan kehityin paremmaksi, jopa sinä talvena. En tehnyt muuta kuin löin bunkkerilyöntejä joka päivä töiden jälkeen. Kahdeksan vuotta ensimmäisen kilpailuni jälkeen säkitin nelimetrisen putin viimeisellä reiällä ja voitin kaupungin mestaruuden.

2. ÄLÄ ANTAUDU TULOSTEN VIETELTÄVÄKSI

Miten on mahdollista, että Trevor Immelman tuli vuoden 2008 Mastersin päätöskierroksella 18. griinille tietämättä paikkaansa tuloslistalla. Trevorin tilanteessa oli kyse hetkessä elämisestä, ja tätä filosofiaa opetan kaikille niille pelaajille, joiden kanssa työskentelen. Ajattelutavan mukaan pelaaja ei saa antaa valtaa tuloksen tai voittamisen vietteleville tuntemuksille, ennen kuin kaikki reiät on pelattu loppuun. Silloin pystyt keskittymään jokaisen lyönnin toteuttamiseen ja hyväksyt lopputuloksen. Ennen avauslyöntiään sunnuntaina Trevor oli kahden lyönnin johdossa. Hän päätti, ettei seuraisi tilannetta tulostaululta. Hänellä oli suunnitelma: valitse kohde, visualisoi lyönti ja anna palaa. Kun Trevor käveli viimeisen reiän väylää pitkin, Brandt Snedeker kietoi kätensä hänen harteilleen ja kehotti häntä kävelemään edellä. Trevor kertoi minulle, että se oli ensimmäinen hetki koko päivän aikana, kun hän mietti lopputulosta. Kun hän oli merkannut pallonsa griinillä, hän kysyi caddieltaan, mikä heidän tilanteensa oli. Hänen caddiensa sanoi, että heillä oli kolmen lyönnin johto toisena olevaan Tigeriin. Trevor kertoi, että hän ei enää ollut hiljainen ja tyyni vaan ajatteli: Miten onnistun olemaan puttaamatta viittä kertaa?

3. MURJOTTAMISESTA EI OLE MITÄÄN HYÖTYÄ

Voittomahdollisuuksien kannalta pahinta on masentua, kun asiat eivät suju. Jos ryhdyt säälimään itseäsi tai ajattelemaan, että golfin jumalilla on salaliitto sinua vastaan, et silloin keskity seuraavaan lyöntiisi. Kun Padraig Harrington voitti vuoden 2007 British Openin, hän löi viimeisellä reiällä kaksi palloa veteen, mutta selvisi yhden putin ansiosta tupla-bogeyllaan (6) uusintaan. Padraig kertoi minulle, että hän oli saavuttanut sellaisen hyväksynnän tason, jota hänellä ei aikaisemmin urallaan ollut. Hän sanoi, ettei hän missään vaiheessa ajatellut, että hän saattaisi hävitä kilpailun. Padraigin ainoa ajatus oli, että hänen pitäisi saada pallonsa reikään, jotta hän voittaisi uusinnan.

4. PÄIHITÄ KILPAILIJAT KÄRSIVÄLLISYYDELLÄ

Aina kun mielesi tekee ryhtyä pelaamaan aggressiivisesti, valitse sen sijaan konservatiivisempi ratkaisu. Niin tilanteesi säilyy aina hyvänä. Kilpailuissa raffi on paksumpaa, lipunpaikat ovat vaikeammat ja griinit ovat nopeammat. Heti kun sinusta tulee kärsimätön, tapahtuu huonoja asioita. Paras näkemäni esimerkki kärsivällisyydestä oli Tom Kiten peli vuoden 1992 U.S. Openissa Pebble Beachin kentällä. Sitä ennen Kite oli osallistunut kilpailuun 20 kertaa, muttei kertaakaan ollut voittanut. Sunnuntaina tuulenpuuskien nopeus oli yli 15 metriä sekunnissa, mutta Kite ei siitä hämmentynyt. Kun sinä päivänä moni pelaaja ei onnistunut alittamaan kahdeksaakymmentä, Kite pelasi tasan parissa ja voitti kahdella lyönnillä. Kun olosuhteet ovat vaikeat, pysy kärsivällisenä ja anna toisten sekoittaa omat pelinsä.

5. ÄLÄ HUOMIOI SVINGIVINKKEJÄ, JOITA ET OLE PYYTÄNYT

Siitä ei ole kauaa, kun tein töitä vaikeassa tilanteessa olevan pelaajan kanssa. Mutta muutaman hyvän loppusijoituksen jälkeen hän tunsi olonsa paremmaksi. Seuraavassa turnauksessa hän teki noin kahdeksan birdietä ensimmäisen kierroksen aikana. Nyt hänen olonsa oli todella hyvä. Hän pysähtyi puttigriinille harjoittelemaan, kun tuttu pelikaveri tuli hänen luokseen ja sanoi: ”En tiedä, mitä olet tehnyt putillesi, mutta et sinä tuollaisessa alkuasennossa ennen ollut.” Muutaman minuutin päästä toinen kaveri tuli sanomaan: ”Et pidä silmiäsi pallon yläpuolella niin kuin ennen.” Pelaajani ei tiennyt, mitä hänen pitäisi ajatella. Ensin hän onnistui jokaisessa putissa, ja seuraavana päivänä hän oli aivan sekaisin. Sinullakin on varmasti paljon hyvää tarkoittavia ystäviä, jotka haluavat antaa sinulle ohjeita. Älä kuuntele heitä. Itse asiassa pysäytä heidät, ennen kuin he ehtivät sanoa sanaakaan. Muuten heidän kommenttinsa hiipivät mieleesi, kun olet kentällä. Jos olet tehnyt töitä pelisi eteen, sitoudu sovittuun suunnitelmaan ja pysy itsevarmana.

6. OLE OMA ITSESI GOLFKENTÄLLÄ

Toiset pelaajat rakastavat yhdessäoloa ja vuorovaikutusta kierroksen aikana, kuten Anthony Kim. Toiset pitäytyvät omissa oloissaan, kuten Retief Goosen. Tärkeintä on löytää se ratkaisu, joka sopii sinulle parhaiten. Henkisesti ja emotionaalisesti vahvin koskaan tuntemani pelaaja on Pat Bradley, joka on valittu LPGA Tourin Hall of Fameen. Hän oli kuin Ben Hogan – hän ei puhunut kenellekään pelikierroksen aikana. Hän kertoi minulle, ettei hänellä ollut aikaa jutustella muiden pelaajien kanssa, koska hänellä oli jatkuva keskustelu käynnissä itsensä kanssa. Muistan edelleen päivän, jolloin hän soitti minulle ja kertoi, että oli valmis lopettamaan. Hän oli ollut ennen kilpailua rangella lyömässä ja antoi muille pelaajille vinkkejä. Myöhemmin parin ensimmäisen reiän aikana hän huomasi juttelevansa pelikavereidensa kanssa. ”En voi pelata tällä tavalla”, hän kertoi minulle. ”Olen valmis lopettamaan. Olen saavuttanut kaiken, minkä halusinkin.”

7. PIDÄ PERUSTANA OMAT RUTIINISI

Kehotan pelaajiani aina toteuttamaan saman henkisen ja fyysisen rutiinin jokaisen lyönnin kohdalla. Sen avulla pysyt keskittyneenä siihen, mitä sinun pitää tehdä. Ja kun paine on kova, pystyt rutiinin avulla hallitsemaan hermosi. Lyöntiä edeltävän rutiinin avustuksella Curtis Strange saavutti ensimmäisen voittonsa U.S. Openissa 1988. Kisan jälkeen hän palasi kotiin ja katsoi kilpailun videolta vaimonsa ja lastensa kanssa. Minulle hän kertoi perheensä sanoneen, että hän oli näyttänyt todella rauhalliselta ja tyyneltä. Curtis sanoi minulle: ”Ja minä mietin, kenestä ihmeestä he oikein puhuvat? Eivät he minusta voi puhua. Suuni oli rutikuiva. Sydämeni meinasi pompata rinnasta ulos.” Curtis sanoi, että hänellä oli uskomaton määrä tunnetta vartalossaan. Hän teki hulluna töitä vain pysyäkseen tässä hetkessä, lyödäkseen yhden lyönnin kerrallaan ja ollakseen ajattelematta, mitä U.S. Openin voittaminen merkitsisi.

8. LÖYDÄ SISÄINEN RAUHA KENTÄLLÄ

Kun harjoittelet kovasti ja myönnät itsellesi, että haluat todella voittaa, on helppo rakentaa kilpailusta jotakin suunnattoman suurta, jossa pelaaminen on mahdotonta. Olen nähnyt kokemattomien amatöörien tulevan kentälle kaksi tuntia ennen lähtöaikaa ja ryhtyvän rakentamaan svingiään uudestaan. Heistä tulee paniikin vallassa olevia harjoittelijoita, jotka yrittävät olla jokaisessa suhteessa täydellisiä. He saavat itsensä sellaisiin solmuihin, että se on naurettavaa. Tour-pelaajatkin tekevät tätä. Olen nähnyt pelaajien tulevan Augustaan, vuokraavan suuren talon ja kutsuvan paikalle perheensä ja ystävänsä. Ja kun torstai koittaa, he alkavat huolehtia: Entä jos en pääsekään jatkoon ja kaikki pettyvät minuun? Golfkentän pitää olla sinun pyhäkkösi, paikka jota rakastat. Etkä saa pelätä epäonnistumista.

9. TESTAA OSAAMISESI LYÖNTIPELISSÄ

Uskon hyvin vahvasti siihen, että lyöntipeli on oikeaa golfia. Tunnen monia ihmisiä, jotka ovat hyviä reikäpeleissä, mutteivät pärjää laisinkaan lyöntipeliotteluissa. Mutta useimmat lyöntipelin taitajat hallitsevat myös reikäpelit. Kun jokainen lyönti lasketaan, lajista tulee haastavampi. Liian usein neljä kaverusta lähtee pelaamaan reikäpeliä pareittain. Silläkin pelimuodolla on paikkansa, mutta lyöntipeli tekee sinusta henkisesti vahvan.

10 ETSI JOKU, JOKA USKOO SINUUN.

Minun paras ominaisuuteni on taito uskoa muiden ihmisten lahjoihin. Pystyn näkemään toisten tekevän asioita, joihin he eivät itse usko pystyvänsä. Jokainen mestari tarvitsee sellaista tukea. Kerran Hogan kertoi minulle, että uransa alkuvaiheessa hän moneen otteeseen harkitsi lopettavansa pelaamisen, koska hän ei uskonut pitävänsä kunnolla huolta vaimostaan. Mutta Valerie ei antanut hänen lopettaa. Vaimo tiesi, ettei Hogan olisi tyytyväinen, ennen kuin voittaisi majorin. Itsevarmuus on tärkeää, mutta siitä on apua, että joku muukin uskoo sinuun, olipa kyse sitten puolisosta, ystävästä, opettajasta tai jopa urheilupsykologista.

Teksti Bob Rotella #Digest#

Lähde: http://golfpiste.com/opetus/bob-rotella-ja-henkisen-golfin-10-saantoa/