Ken Climo: Henkinen peli

Artikkeli on vapaasti suomennettu Ken Climon kotisivuilta löytyvän “How to“-osion “Mental Game“-sivulta.

Ellet tiedä ken on Ken, niin hän on voittanut hyvin paljon frisbeegolf-kilpailuja. Legenda.

Mielenvahvuus ja tappajan vaisto

Kaikki tietävät, että pelaajan on kehitettävä tietty määrä fyysistä taitoa saavuttaakseen etumatkaa kisassa. Frisbeegolfissa on perusasioita, jotka pitää hallita kisatakseen: ote, sulava heitto, askelkoordinaatio jne. Kun vankka fyysisten taitojen taso on saavutettu, arviolta vielä 75% kokonaispaletista koostuu henkisestä pelistä, jonka pelaaja radalle tuo. Huomionarvoinen yksityiskohta on henkisen pelin ja golfin mentaliteetin välinen ero.

Henkinen peli on ajattelua, miettimistä ja joskus toivomista että asiat osuisivat kohdalleen. Tämä näyttelee myös osaa huonojen heittojen sattuessa kohdalle, tai ikävien kimmokkeiden tuomien lisäheittojen sattuessa. Tärkein muistettava puoli henkisessä pelissä on, että kun jotakin on tapahtunut, ei sitä voi enää muuttaa. Unohda huonot asiat ja ala keskittymään seuraavaan heittoosi.

Toisaalta hyvän golfmentaliteetin omaaminen saattaa ennakoida tapahtumien kulkua. Jos olet nähnyt ammattilaisgolffareiden pelejä, huomaat että kun he puttaavat ohi, pallot päätyvät kuitenkin lähelle reikää. Peli on sama meillekin, paitsi että pelivälineenä on lentävä kiekko. Perustavoite on päästä lähemmäs kohdetta joka heitolla ja lopulta kohteeseen. Jokaiselle sattuu huonoja kierroksia, mutta se miten suhtaudut niihin henkisesti voi tehdä huonosta kierroksesta vain huonon tai todellisen painajaisen.

Tuskin koskaan näet golffarin puttaavan viidestä metristä viisi metriä ohi reiän. Näin ei kuitenkaan ole frisbeegolfissa. Miten usein olet nähnyt, että frisbeegolfaaja puttaavan kolmesti, vain koska toinen putti oli tosiasiassa vaikeampi kuin ensimmäinen? Tässä golfmentaliteetti astuu kehään. Tuntuman kehittäminen, johon kuuluu etäisyys, tarkkuus ja nopeus mahdollistavat aggressiivisen ja viisaan pelin.

Selvä, olet valinnut kiekkosi ja on sinun heittovuorosi. Seisot tiillä. Mitä päässäsi liikkuu sillä hetkellä? Jos olit ajatellut heittäväsi hole-in-onen tai puttaavasi johonkin tiettyyn paikkaan, mieti uudelleen. Heittoa edeltävä tilanne ei ole paikka miettiä lopputulosta. Kun olet laskenut kiekon liikkeelle, ajattele lopputulosta. Yritä työntää ajatukset lopputuloksesta mielestäsi, samalla kun keskityt onnistuneeseen kiekon saattoon.

Kun on parhaimmillaan ja kaikki henkiset osa-alueet osuvat kohdalleen, kehittyy pelaajalle “tappajan vaisto”. Hän tiedostaa minne ja miten heitto muodostuu toiseksi luonnoksi hyvin kehitetyn ennakkorutiinin kautta. Pidä asiat yksinkertaisina, perustekijöissä kuten puissa, tuulessa ja maastossa. Voit hallita prosessia ja lopulta prosessi hallitsee lopputulosta.

Ole valmis olemaan kurinalainen. Tee samoja asioita järjestelmällisesti ennen jokaista yritystä. Ja ennen kaikkea pitäydy siinä. Älä muuta toimintamallia ensimmäisen epäonnistumisen kohdalla. Muutos vaatii sitoutumista. Tämä on golfmentaliteetin todellinen määritelmä.

Tiivistettynä:

  • Lopulta tappajan vaisto on sitä, että tietää milloin katsoa korttinsa ja milloin kipata. (pokeri-termejä)
  • Tätä tulee kehittää aiempien kokemusten pohjalta.
  • Luota omiin tietoihisi prosenteista/todennäköisyyksistä, kun heität tai yrität heittää halutunlaista heittoa.
  • Tämä teoria auttaa todella paljon “tappajan vaiston” kehittämisessä kuudenneksi aistiksi.

Paineenhallinta

Ei ole syytä huolestua ennen viimeistä koria. Kaikessa on kyse tuloksesta. En tiedä millä taikatempulla joka kierroksella voisi tehdä hyvän tuloksen. Kohdalleni saattaa osua pari keskinkertaista kierrosta aluksi. Ne ovat huonot kierrokseni ja sitten voin odottaa pelaavani tasalaatuisempaa frisbeegolfia, jossa kokonaisuus kertyy kasaan korilta. Kaikki tämä tapahtuu paineen alla, kun joku toinen on heittänyt loistavan heiton aivan korin alle (=paine parantaa hänen peliään).

Olen erittäin kilpailunhaluinen enkä tykkää häviämisestä. Voin kyllä hyväksyä tappion, jos pelasin hyvin, mutta minun on vaikea hyväksyä huonosti pelaamista.

Saatan painostaa itseäni, saadakseni pelihalun takaisin (tosin vain hetkellisesti). Täytyy vain vakavoitua ja sanoa itselleen “onnistun kyllä seuraavalla kerralla”. Et voi kadottaa keskittymistäsi ja antaa sen vaikuttaa peliisi negatiivisesti.

 

[Lähde: http://www.kenclimo.com/howto_mg.htm ]