Frisbeegolfin MM-kisat 2019 – Ville Ahokas Special

Ensimmäistä kertaa koko seuramme historiassa yksi jäsenistämme on edustamassa Suomea Frisbeegolfin MM-kisoissa Yhdysvalloissa. Monesti nämä MM-kilpailut ajoittuvat Eurooppalaisittain ilkeästi parhaimpaan kilpailukauden aikaan, mikä varsinkin Suomessa on melkoisen lyhyt, ja näin ollen voi MM-kisat jäädä kokematta kun menee esimerkiksi Pro-Tour tai EuroTourin sarjapisteet muille pelaajille.

Viime vuosina hyviä suorituksia esittänyt Ville Ahokas on matkustanut Yhdysvaltojen Peoriaan, jossa MM-kisat pelataan tänä vuonna. Avoin luokka pelaa kisansa kahdella eri radalla, Lake Eureka ja Northwood Gold-radoilla.

Ahokas on jo tovin ollut reissussa ja on päässyt tutustumaan ratoihin. Kysyimme Ahokkaalta mitä mieltä hän on radoista ja kuinka hän on ehtinyt harjoittelemaan kisaradoilla ennen kilpailua “Radoista ei tarvitse kummallakaan olla distance-kuningas, Eurekassa siitä saa pikkasen hyötyä, mutta ei siellä mitää 280m par 4 väyliä ole. Uskon pystyväni heittämään hyviä kierroksia”

“Lake Eureka on avoimempi, snadisti helpompi suhteessa par-tuloksen. Northwood on sit vaikeampi metsärata, jossa paljon vaaroja. Mut on mun mielestä silti reilut väylät. Molempia ratoja kolme kierrosta on ehditty harjoitella ja sen lisäksi Northwoodia tullu illalla höntsäiltyä vähän ekstraa kun asutaan siinä vieressä. Harkkakierroksilla putti on ollu on point”

PDGA:n ennakkokatsaus tämän vuoden MM-kisoista (YouTube)

Tiistai, ensimmäinen kisapäivä

Ensimmäisen kierroksen mietteet Ahokkaalta “Alku oli huono ja käytiin +3 tuloksessa, sain kuitenki hyvän putin ansiosta pelattua kelpo kierroksen, 63 (par). Täytyy pitää toi putti (0 missiä) ja jättää ylihuomenna nuo kuusi OB:ta pois. Peli tuntuu varmalta vaikkakin muutama virhe tuli. Seuraavaksi pelataan Northwoodissa, joka palvelee mun vahvuuksia, kun metässä pelataan. Tänään oli hieman tuulisempaa kuin treenipäivinä ja ihmeen hyviä tuloksia on kärki pelannut, tuulesta huolimatta.”

Avoimen luokan parhaasta tuloksesta vastasi USA:n Emerson Keith tuloksella 51 (-12). Parhaana Eurooppalaisena on Viron kämmenheiton sankari Silver Lätt tuloksella 57 (-6) ja parhaana Suomalaisena on Väinö Mäkelä tuloksella 58 (-5). Naisten sarjassa kärkeä pitää kuuden heiton johtoasemassa Suomen Eveliina Salonen, pelaten huikean kierroksen 56 (-7).

“Tavoite tehdä tasaista nousua läpi kisan, tällä hetkellä par-tuloksella on jaettu 58., kyllä mä tän kisan top-40 sijoille pelaan!” Ärähtää Ahokas päätesanoiksi ensimmäisestä kisapäivästään.

Ville Ahokas, Ensimmäinen kierros. Kuva: Alyssa Van Lanen @ avdiscgolf.com

Tiistain YouTube-videot
PDGA – Ensimmäisen päivän Naisten sarjan kooste
PDGA – Ensimmäisen päivän Avoimen sarjan kooste
JomezPro – Lizotte, Wysocki, Stoor & Patton – Etu 9
JomezPro – Lizotte, Wysocki, Stoor & Patton – Taka 9
CCDG – Bjerkaas, Hokom, Allen & Van Dyken – Etu 9
CCDG – Bjerkaas, Hokom, Allen & Van Dyken – Taka 9
CCDG – Kajiyama, McBeth, Jones & Bell – Etu 9
CCDG – Kajiyama, McBeth, Jones & Bell – Taka 9
DD – Schultz, Risley, Earhart & Dickerson – Etu 9
DD – Schultz, Risley, Earhart & Dickerson – Taka 9

 

Keskiviikko – Metsäiseen Northwoodiin

Toisen kisakierroksen Ahokas pääsee pelaamaan Norjan Knut Valen Hålandin (Katso video Knutin Hole in Onesta ensimmäiseltä kierrokselta), USA:n Jordan Castron ja Mikael Hämeen kanssa. Kierros alkaa Suomen aikaa klo 18:30, seuraa Udiscin tulospalvelusta miten kierros sujuu (Linkki alla).

Toiselle kierrokselle vaihdettiin rataa paljon metsäisemmälle radalle, Northwood Goldille. “Peli oli vahvaa ja pitkään oltiin miinuksella. Väylällä 12 sain ekana huonon avauksen seurauksena pahan jatkopaikan ja sitte mentiinkin väylää puolelta toiselle, kerran jopa OB:n kautta, sitten kymppi korttiin.” Kertoi Ahokas kierroksen kulustaan

Tilastoista näkee hyvin, että puttipeli toimii edelleen. Kahden kierroksen aikana kaikki putit sisään kymmenen metrin ringistä ja alle 20 metrin etäisyydeltä löytyy kolme puttia, joiden ansiosta kaksi birdietä ja yksi par-pelastus. “Puttiin on tosi kova luotto ja tuo tämän päivän 68 (+4) tulos ei nyt mikään katastrofi ole. Täytyy parantaa peliä, sellaiseen kovaan kiessiin on kyllä aineksia.” Toteaa Ahokas.

Avoimen sarjan kärjessä on edelleen USA:n Emerson Keith yhteistuloksella 105 (-22). Ketään yllättämättä nelinkertainen maailmanmestari Paul McBeth on kuitenkin vain heiton päässä. Parhaan Eurooppalaisen roolin otti toisen kierroksen päätteeksi Saksan Simon Lizotte, parhaana suomalaisena on edelleen Väinö Mäkelä, joka on tällä hetkellä jaetulla 21. sijalla yhteistuloksella 121 (-6).

Naisten sarjassa kilpailu kiristyi kun USA:n Catrina Allen heitti huikean kierroksen 52 (-9) Sunset Hillsin radalla. Suomen Eveliina Salonen on kuitenkin erinomaisissa asemissa toisella sijalla kahden heiton päässä Allenista.

Eveliina Salonen avaamassa väylää toisena kisapäivänä.
Kuva: Alyssa Van Lanen @ avdiscgolf.com

Keskiviikon YouTube-videot
PDGA – Toisen päivän Naisten sarjan kooste
PDGA – Toisen päivän Avoimen sarjan kooste
JomezPro – McBeth, Conrad, Jones & Keith – Etu 9
JomezPro – McBeth, Conrad, Jones & Keith – Taka 9
CCDG – Salonen, Allen, Mandujano & Stinchcomb – Etu 9
CCDG – Salonen, Allen, Mandujano & Stinchcomb – Taka 9
CCDG – Clemons, Brathwaite, Hannum & Barela – Etu 9
CCDG – Clemons, Brathwaite, Hannum & Barela – Taka 9
DD – Rico, Brinster, Orum & Sexton – Etu 9
DD – Rico, Brinster, Orum & Sexton – Taka 9

 

Torstai – Takaisin Lake Eurekalle

Kolmannella kisakierroksella avoin luokka palaa takaisin Lake Eurekan radalle. Ahokkaan kierros alkaa Suomen aikaa klo 18:00. Ryhmäkavereikseen hän saa USA:sta Noah Meintsman ja Dana Vicichin, sekä Suomessa kovakätisenä pelaajana tunnetun Miko Fyhrin.

Ahokas aloitti kierroksen hienosti birdiellä ja neljännellä väylällä, yhdellä radan vaikeimmista par-3 väylistä, hän upotti upeasti n. 12 metrisen putin pelastaakseen par-tuloksen. Viidennellä väylällä keskittyminen herpaantui ja avausheitto jäi hieman lyhyeksi ja päädyttiin OB:lle. Jatkoheitto dropparilta ja kova tuuli käänsi kiekon yli ja toinen OB putkeen. Loppukierros pientä vuoristorataa kirjaten viisi birdietä, kolme bogia ja yhden tuplabogin. “Kahdella tai kolmella väylällä tein vähän tyhmiä virheitä, Yksi tupla ja yksi tripla, muuten hieno kiessi” kommentoi Ahokas kierroksestaan. “Se droppi on ihan perus 115m hysse, mut tuuli aika kovaa nii flipautin OB:lle, Se olisi pitäny bogittaa vaan” toteaa väylästä viisi.

“Puttaaminen tuntuu lastenleikiltä” kommentoi leikkisästi Ahokas, kolmen kierroksen jälkeen ei yhtään missattua puttia 10 metrin ringistä.

Avoimen luokan kärjessä nähtiin hieman liikehdintää kun Paul McBeth pelasi hienon kierroksen tulokseen 52 (-11), siirtyen neljän heiton turvin kärkipaikalle. Takana kuitenkin tapahtuu paljon sijamuutoksia, Saksan Simon Lizotte pelasi saman kierrostuloksen kuin McBeth ja nousi kuudennelle sijalle. Päivän hurjimmasta tuloksesta vastasi Eagle McMahon, joka heitti uuden rataennätyksen 49 (-14), nousten jaetulle 15. sijalle. Parhaana suomalaisena on edelleen Väinö Mäkelä, jaetulla sijalla 23.

Naisten luokassa kova kamppailu kärkipaikasta jatkui. Kärkisijalta kolmannelle kierrokselle lähtenyt Catrina Allen jatkoi vahvaa peliä aina viimeiselle väylälle asti. Viimeiselle väylälle Allenille tulokseksi kirjattiin tuplabogi ja kun Eveliina Salonen otti upean lähestymisheiton saattelemana väylältä birdien, niin kärkisija vaihtui jälleen kerran. Loistavaa nousua jo kaksi kierrosta putkeen heittänyt Henna Blomroos nähdään huomenna toisena Suomen edustajana naisten kärkikortissa.

Ahokas heittämässä lämmittelyalueella

 

Torstain YouTube-videot
PDGA – Kolmannen päivän Naisten sarjan kooste
PDGA – Kolmannen päivän Avoimen sarjan kooste
JomezPro – McBeth, Clemons, Barela & Keith – Etu 9
JomezPro – McBeth, Clemons, Barela & Keith – Taka 9
CCDG – Allen, Salonen, Tattar & Pierce – Etu 9
CCDG – Allen, Salonen, Tattar & Pierce – Taka 9
CCDG – Conrad, Jones, Brathwaite & Hannum – Etu 9
CCDG – Conrad, Jones, Brathwaite & Hannum – Taka 9
DD – Dickerson, Presnell, Sexton & Anthon – Etu 9
DD – Dickerson, Presnell, Sexton & Anthon – Taka 9

 

Perjantai – Moving day Northwoodissa

Neljännelle kisakierrokselle Ahokas lähtee haastamaan Northwoodin puukujia, ryhmäkavereikseen hän saa kolme USA:n edustajaa: Garry PattonThomas Tomaselli sekä Charlie Goodpasture. Kierros alkaa suomen aikaa klo 17:50.

Neljännen kisakierroksen Ahokas aloitti upeasti kahdella birdiellä ja kummallakin väylällä yli 10 metrin putilla, joista ensimmäinen jopa 18 metristä. Seuraavat neljä väylää meni tasaisesti pelaten par-tulosta. Seitsemännellä väylällä avaus lipsahti OB:lle ja jatkoheittokin hieman epäonistui, joten oli tyydyttävä tupla-bogiin. Seuraavat kaksi väylää kuitenkin kiristettiin otetta ja hienosti kaksi birdietä peräkkäin. Tämän jälkeen loppukierros meni varmasti suorittaen, ottaen kolme birdietä ja vain yhden bogin. Kierrostulokseksi hieno 60 (-4) ja hyvillä mielin seuraavaan päivään.

“Ehdottomasti positiivinen fiilis kaikenkaikkiaan tekemiseen. Peli on laadukasta, ja oon pelannu suhteellisen lähelle sitä mitä oletinkin” toteaa Ahokas omasta pelinkulustaan MM-kisoissa. “Cutista siis läpi heittämällä ja avoimin mielin finaalia pelaamaan.” jatkaa Ahokas.

Avoimen luokan kärjessä pysyi Paul McBeth, joka pelasi kierroksen ensimmäiset yhdeksän väylää kuusi alle par-tuloksen, tämän jälkeen vauhti hiipui ja McBeth kirjasi jopa kolme bogia ja ain yhden birdien loppukierrokselle päästäen Emerson Keithin kahden heiton päähän kierroksen päätteeksi. Takaa hurjaa nousua tehnyt Ricky Wysocki heitti päivän parhaan kierrostuloksen 53 (-11) ja nousi tämän ansiosta finaalipäivän kärkikorttiin. Parhaana eurooppalaisena on edelleen Saksan Simon Lizotte jaetulla seitsemännellä sijalla ja Suomen Väinö Mäkelä on jaetulla 19. sijalla ennen viimeistä kisapäivää.

Naisten sarjassa hurjan kierrostuloksen 52 (-9) heitti nelinkertainen maailmanmestari Paige Pierce ja nousi näin kilpailun kärkeen tasatilanteeseen Eveliina Salosen sekä Catrina Allenin kanssa. Finaalipäivästä tulee varmasti jännittävä ja koko Suomi tsemppaa Eveliinaa sekä Hennaa, joka tippui neljännen kierroksen jälkeen kärkikortista kilpailun viidennelle sijalle.

Kohtuullinen määrä yleisöä seuraamassa avoimen kärkikorttia
Kuva: Alyssa Van Lanen @ avdiscgolf.com

Perjantain YouTube-videot
PDGA – Neljännen päivän Naisten sarjan kooste
PDGA – Neljännen päivän Avoimen sarjan kooste
JomezPro – Keith, McBeth, Jones & Conrad – Etu 9
JomezPro – Keith, McBeth, Jones & Conrad – Taka 9
CCDG – Salonen, Allen, Pierce & Blomroos – Etu 9
CCDG – Salonen, Allen, Pierce & Blomroos – Taka 9
CCDG – Dickerson, Lizotte, Sexton & Oakley – Etu 9
CCDG – Dickerson, Lizotte, Sexton & Oakley – Taka 9
DD – Wysocki, Clemons, Johnson & Brathwaite – Etu 9
DD – Wysocki, Clemons, Johnson & Brathwaite – Taka 9

 

Lauantai – Championship day, viides ja ratkaiseva kierros

Viimeiselle kierrokselle Ahokas lähtee avoimin mielin. “Toivon että pystyn pelaamaan finaalin ilman etten ota miltään väylältä bogia isompaa väylätulosta. Birdieitä tällä pelillä kyllä saa, mutta ei ole varaa ottaa isoja väylätuloksia. Jos totalin sais pakkaselle (huomenna -3 tai parempi) niin ois hienoa.” Päätöskierrokselle Ahokas saa seurakseen USA:n konkariheittäjä JohnE McCrayn, lisää suomalaisväriä ryhmään tuo myöskin pitkään heittänyt Juhani Vainio ja ryhmän täydentää kolmannelta kierrokselta tuttu Dana Vicich. Kierrosta pääsee seuraamaan suomen aikaa klo 18:30 lähtien.

Viimeiseen kisapäivään lähdettiin hieman kosteassa ja tuulisessa kelissä. Heti ensimmäisellä väylällä avaus meni OB:lle ja kierros alkoi ikävästi bogilla. Kolmannella väylällä Ahokas sai kuitenkin birdien hienolla 15 metrin putillaan. Koko kierros jatkui samalla kaavalla, välillä par-tulosta, muutama birdie ja jokunen OB liikaa, mistä pahimmassa tapauksessa joutui kirjaamaan tripla-bogin tuloskorttiin. “Alkuun pikkasen satoi vettä, ei mitää kauheeta, muutama teepad oli tosi liukas.” kommentoi Ahokas.

Ahokkaan puttaaminen 10 metrin ringissä oli vahvaa koko kisan ajan, tilastot kertovat hienosti, että vain kolmella pelaajalla puttiprosentti oli parempi kuin Ahokkaalla. Edelle selvisi vain Ricky Wysocki, Steve Rico ja Jalle Stoor. Klikkaa kuvaa nähdäksesi se isompana.

Todiste Ahokkaan putin toimivuudesta Eureka Laken väylältä 15, putti n. 10 metristä korotettuun koriin.

Avoimen sarjan voittokamppailusta osattiin odottaa tiukkaa taistelua. Heti ensimmäisistä väylistä lähtien Emerson Keith menetti muutamia heittoja per väylä Paul McBethille, mutta edelliskierroksen hyvin heittänyt Ricky Wysocki oli eri mieltä kenet pitäisi kruunata voittajaksi. Väylällä viisi McBethin avaus meni OB:lle, jatkoheitto dropzoneltakin jä hieman vajaaksi, jolloin puttiin jäi pitkä matka, mikä lopulta epäonnistui ja tulokseksi väylältä tuli tupla-bogi. Samaan aikaan Wysocki heitti avauksensa rinkiin ja puttasi birdien sisään, kuuden heiton ero kutistui kolmeen ja kova taistelu jatkui koko loppu kierroksen.

Seuraavat seitsemän väylää McBeth ja Wysocki heittivät lähes identtisiä avauksia, lähestymisiä ja putteja ettei kilpailijoiden ero muuttunut suuntaan taikka toiseen. Radan pisimmällä väylällä 13, McBeth sai hieman hengähtää helpotuksesta kun Wysockin toinen jatkoheitto pomppi OB:lle, kun McBeth oli jo omalla heitollaan n. viidessä metrissä korista. Suutuksissaan Wysocki puttasi sisään n. 20 metristä antaen eron kasvaa vain neljään heittoon. Wysocki ei kuitekaan luovuttanut vaan teki kaikkensa viimeisellä viidellä väylällä ja otti niistä kaikista birdien. Viimeisellä väylällä hän pääsi jopa yrittämään eaglea lähestymisheitolla, mutta kiekko meni juuri ja juuri korin ali, jolloin McBethille riitti par-tulos viimeiseltä ja ero jäi yhteen heittoon. Wysockin rataennätystä sivuava tulos 49 (-14) jäi päivän parhaaksi ja McBethistä tuli viisinkertainen maailmanmestari kolmen vuoden tauon jälkeen.

Parhaaksi Eurooppalaiseksi kisassa ylsi Simon Lizotte sijoittuen jaetulle 8. sijalle, paras suomalainen oli Väinö Mäkelä jaetulla 20. sijalla. Päivän paras suomalainen oli kolmanneksi parhaan kierrostuloksen heittänyt Seppo Paju, kierrostulos 54 (-9).

Naisten sarjassa saatiin myös kokea jännittävä kierros siitä miten Suomalaiset nuoret tähtiheittäjät pärjäävät ensimmäisissä MM-kisoissaan. Tasatilanteessa viimeiselle kierrokselle lähteneet Pierce, Allen ja Salonen antoivat yleisölle hienon shown, niin paikanpäällä kuin Live-lähetyksen seuraajille. Ensimmäisellä väylällä Catrina Allen aloitti birdiellä putaten sisään n. 12 metristä kun Pierce ja Salonen joutuivat tyytymään par-tulokseen. Kahdella seuraavalla väylällä Salonen sekä Pierce joutuivat epäonnisten rollien uhriksi ottaen bogit kun Allen pelasi par-tulokset.

Väylälle neljä Saloselle osui jo kierroksen toinen epäonninen rolli, mutta suomalaisella sisulla Salonen jatkoi kierrosta ja otti loppukierrokselle kuusi birdietä. Koko kilpailun lyhyiden puttien kanssa kamppaillut Allen ei saanut puttiaan kuntoon ja menetti johtoasemansa yhdeksännellä väylällä ja tämän jälkeen puttivirheet vain eskaloituivat. Samaan aikaan Pierce otti useita birdieitä kirjaten saman kierrostuloksen kuin eilen, 52 (-9) ja näin varmisti McBethin tapaan viidennen maailmanmestaruutensa. Salosen loppukierroksen kuusi birdietä riitti nostamaan hänet lopulta toiselle sijalle ottaen ensimmäisistä MM-kisoistaan hopeaa. Naisten toisessa kortissa Henna Blomroos pelasi myös vahvan kierroksen ja nosti itsensä takaisin neljännelle sijalle.

Kysyimme vielä finaalipäivän jälkeisenä aamuna mitä mieltä Ahokas oli koko reissusta ja kisasuorituksistaan “Ihan tyytyväinen oon kokonaisuuteen. Kisojen neljänneksi paras puttiprosentti varsinki lämmittää mieltä. Jos jotain oisin halunnu tehdä paremmin, niin se ois ehdottomasti isojen väylätulosten ottaminen muuten hienoille kierroksille. Tuli yks +5 ja kaks triplaa, ja niit ei pitäis tulla.”

Vaikka MM-kisat monesti ajoittuu parhaimman kisakauden aikaan Suomen ja Euroopan osalta, niin mahdetaanko jatkossa nähdä Ahokasta MM-kisoissa? “Uskon että alan tästä lähtien käymään näissä MM-kisoissa.” toteaa Ahokas.

Kiitos koko seuran puolesta ja tsemppiä tuleviin kisoihin Villelle toivottaa LDG:n hallitus.

Lauantain YouTube-videot
PDGA – Finaalipäivän Naisten sarjan kooste
PDGA – Finaalipäivän Avoimen sarjan kooste
JomezPro – Wysocki, McBeth, Keith & Conrad – Etu 9
JomezPro – Wysocki, McBeth, Keith & Conrad – Taka 9
CCDG – Pierce, Allen, Salonen & Hokom – Etu 9
CCDG – Pierce, Allen, Salonen & Hokom – Taka 9
CCDG – Dickerson, Jones, Lizotte & Oakley – Etu 9
CCDG – Dickerson, Jones, Lizotte & Oakley – Taka 9
DD – Gurthie, Sexton, Heimburg & McMahon – Etu 9
DD – Gurthie, Sexton, Heimburg & McMahon – Taka 9

 

Suomalaisten sijoitukset ja kierrostulokset MM-kisoissa

Naiset
2. Eveliina Salonen (Valkeakoski, Nummelan Frisbeeseura) 289 (-20) (56 – 60 – 58 – 58 – 57)
4. Henna Blomroos (Rauma, Rauman Frisbee) 297 (-12) (67 – 55 – 59 – 59 – 57)

Avoin
20. Väinö Mäkelä (Jyväskylä, Puska Puttaajat) 299 (-18) (58 – 63 – 57 – 61 – 60)
31. Seppo Paju (Littoinen, 7k) 305 (-12) (61 – 67 – 60 – 63 – 54)
51. Jalle Stoor (Helsinki, Talin Tallaajat) 316 (-1) (65 – 69 – 58 – 67 – 57)
59. Juhani Vainio (Tampere, Tampereen Frisbeeseura) 318 (+1) (63 – 70 – 59 – 64 – 62)
76. Ville Ahokas (Turku, Lords of Disc Golf) 324 (+7) (63 – 68 – 65 – 60 – 68)
76. Mikael Häme (Lahti, Lahden Frisbeeclub) 324 (+7) (63 – 67 – 66 – 59 – 69)
99. Ilkka Niemi (Tampere, Tampereen Frisbeeseura) 268 (+14) (70 – 69 – 70 – 59)
99. Miko Fyhr (Helsinki, Talin Tallaajat) 268 (+14) (66 – 66 – 68 – 68)

Linkit
PDGA:n tulossivu
PDGA:n kisasivu
UDiscin Live-tulospalvelu