Historiaa

Liity jäseneksi | Yhdistystietoja | Kannata | Kumppanit


 

Frisbeegolfin historia Heinolassa

Heinolassa frisbeegolfilla on pitkät juuret ihan 90-luvulle asti. Ensimmäinen rata perustettiin Vierumäen Urheiluopistolle vuonna 1995 ja siitä suunnittelu Heinolaan sijoittuvasta radasta alkoi 1996 ja Urheilupuiston rata valmistui vuonna 1997. Vuonna 1999 kisattiin myös harjupaviliongin ja vesitornin ympäristössä, missä ei kuitenkaan ole kiinteää rataa ollut. Vertailun vuoksi tuohon aikaan Suomessa oli ratoja vasta noin 15kpl, joista kolme oli Heinolassa.

Lajin suosio kasvoi Heinolassa vuosituhannen vaihteen tienoilla melko hallitsemattomasti Heinolalaisten menestymisen uutiskynnyksen ylittymisen myötä ja se toi esiin Urheilupuiston radan (linkistä avautuva ratakartta on Heinola Openista 2010 rekonstruktiosta) turvallisuushaasteet ja lyhyen ajan sisään radalla tapahtui pari harmillista onnettumuutta, joiden vuoksi rata piti siirtää toisaalle.

Elettiin vuotta 2004, jolloin Mikko Myöhänen ja Kimmo Rossi löysivät ja rakensivat ensimmäisen Kippasuon -radan 9-väyläisenä versionaan. Seuraavan parin vuoden aikana rata muuttui ensin 12- ja sitten 15-väyläiseksi. Vuonna 2009 saavutettiin “täysimittaisuus” 18-väyläisellä muodollaan. Nykyinen 21-väyläinen kokonaisuus sai “vasta valmistuneen” ulkoasunsa vuonna 2010-talkoissa ja on siitä vuosi vuodelta kehkeytynyt nykyiseen kauneuteensa yhtenä Suomen parhaista metsäradoista. Alla kuva frisbeegolfradat.fi palvelusta toukokuulta 2018.

Frisbeegolfradat.fi: toukokuu 2018

Vuonna 2014 viisi väyläinen Kippasuolle avattu lämmittelyrata sai alkunsa ja on korien asentamisesta asti nauttinut iloisien käyttäjien positiivisesta palautteesta. Vuonna 2018 Suomen yli 600 radan joukkoon Heinolaan avattiin kolme uutta amatööri-tasoista rataa.

Heinolan ensimmäiset frisbeegolf-kilpailutulokset löytyvät Internetistä vuodelta 1998 Suomen frisbeeliiton tulospalvelusta. Tai siis löytyivät ennen kuin liitto päivitti kotisivunsa ja linkki hajosi. Tässä joitain vanhoja lehti-artikkeleita löytyy vuosituhannen vaihteen tienoilta.

Heinolassa on pelattu SM-sarjan osakilpailu 1999 Kumpelin puiston alueelle tehdyllä väliaikaisella radalla. Lisäksi pelattu myös harjun ja vesitornin radoilla (linkissä ratakartta entisöidystä radasta vuodelta 2010). Tuohon aikaan Heinolan vilkkaimmat kilpailuvuodet ovat olleet vuodet 1999 ja 2010, kun Heinolassa järjestettiin jopa kuusi kilpailua saman vuoden aikana.

Frisbeegolf-toimintaa 90-luvulla Heinolassa pyöritti Mikko Sairanen, Timo Varjo, Marko Puolakka ja kumppanit ilman virallista yhdistystä. Tämän porukan rakentamaan pohjatyöhön LDG perustettiin vuonna 2001 samalla vastaamaan tuon ajan lajin harrastajamäärien kasvuun. Yhdistyksestä lisää alempana.

Vierumäellä on jopa 80-luvulta asti toiminut yhdistys nimeltä Kyrkola Boys, jonka johtohahmona on ollut Esa Kostiainen (EK). Kyrkolan pojat eivät tiettävästi ole olleet vähään aikaan kovin aktiivisia, tai ainakaan heitä ei ole väylillä näkynyt hetkeen.

Lisäksi Heinolan alueella on aikanaan vaikuttanut myös multi-kaupungillinen frisbeegolf-ystäväkollektiivi nimeltä Fosforin Kivennäiset (Fosk) ja ajoittain heitä tapaa Heinolan radalla tänäkin päivänä vaikka pääosatoiminnasta on siirtynyt Pirkanmaalle. Lisäksi yhtenä epävirallisena ystäväryhmittymänä on Heinolassa myös ystäväkollektiivi C8, joka on alkanut noin 2010 ja elää edelleen.

Historiikkiin voit tutustua kuvina LDG:n kuvagalleriassa!

LDG:n yhdistyshistoriaa

Vuosituhannen vaihteen tienoilla lajin kasvuun vastasivat LDG:n perustajajäsenet (Jere Pohjankoski, Teemu Hartoularis ja Tero Viinikainen)  perustamalla yhdistyksen samalla kun itse aloittiva kilpailemisen. Tätä voisi kutsua seuran ensimmäiseksi sukupolveksi.

Jäsenistön seuraavan sukupolven alun voisi sijoittaa vuoden 2005 tienoille, vuosi nykyisen Kippasuon radan perustamisen jälkeen.

Kolmas sukupolvi saatiin käyntiin vuonna 2011, jolloin usea junioripelaaja saatiin innostumaan viikkokilpailuista. Vuonna 2012 he olivatkin jo menestyneet hyvin sekä paikallisissa kisoissa ja myös ensimmäisissä ulkopaikkakunnan kisoissa.Tähän sukupolveen kuuluu mm. Ville Ahokas ja Riku Kankaanpää.

Neljäs sukupolvi on aloittanut vuonna 2015 kun aloitimme juniori-jäseniin kohdistetun markkinoinnin ja siellä onkin ollut jo vahvaa näyttöä. Aika näyttää mitä tulevaisuus tuo, mutta tärkeintähän tässä lajissa ei ole kilpailuissa menestyminen vaan rento ja mukava yhdessä olo leppoisan lajin parissa, jossa saa ulkoilla ja liikkua siinä samalla ihan huomaamatta. Yhdistyksen toiminnassa saa lajin harrastaja saa lisäksi mukavasti kokemusta vuorovaikuttamiseta, talkoista, työkaluista, yhteistyöstä ja sellaisista tärkeistä ihmistaidoista.

Vuosina 2014-2015 Kippasuon rata alkoi käydä liian haastavaksi monelle lajiin vasta tutustuvalle ja yhdistyksemme alkoi visioida sijainteja aloittelijatasoisille radoille. Kippasuon nykyisen pro-radan viereen aloitettiin kartoitustoimenpiteet. Vuonna 2015 löysimme hyvän 9-12 väyläisen alueen, jonne päätimme rakentaa radan tavalla tai toisella – vailla tietoa rahoituksesta. Kartoitimme tilannetta ja päädyimme tilanteeseen, jossa yhdistyksemme sai vuonna 2018 maaliin kolmen uuden radan hankkeen ja yhdistyksemme jäsenten yhteistyön vahvuus vankisti frisbeegolfin asemaa Heinolassa.

Vuonna 2019 Suomen frisbeegolf-liitto valitsi LDG:n vuoden jäsenseuraksi.

Nyt olemme matkalla kohti Kippasuo 2020-suunnitelmaa…

Katso


Katso myös: