Suomen frisbeegolf-liiton vuoden jäsenseura esittely-artikkeli

Tämä artikkeli on kopioitu Suomen frisbeegolf-liiton blogista yhdistyksen omalle sivustolle talteen historian kirjaamiseksi.


Esittelyssä: Vuoden jäsenseura 2019 – Lords of Disc Golf ry

29.4.2020

Frisbeegolftoimijoita esittelevässä juttusarjassamme esittelyvuorossa on tällä kertaa perinteikäs frisbeegolfseura Lords of Disc Golf ry. Seura valittiin SFL:n toimesta vuoden jäsenseuraksi 2019.

Reilun 18 000 asukkaan Heinola ei kuulu Suomen tunnetuimpiin paikkoihin, mutta frisbeegolfin harrastajalle kaupunki on tutumpi. Reilun 30 kilometrin päässä Lahdesta sijaitseva Heinola on varsinainen frisbeegolfin ”mekka”, sillä ratoja löytyy yhteensä peräti kuusi.

1990-luvun lopulla Suomen kaikista frisbeegolfradoista noin joka kolmas oli Heinolasta, joten frisbeegolfperinteet ovat varsin pitkät. Näitä perinteitä on jo pitkään ylläpitänyt alueen frisbeegolfseura Lords of Disc Golf, tuttavallisemmin LDG. Seuraa perustamassa vuonna 2001 ollut Jere Pohjankoski toimii nykyisin seuran puheenjohtajana. Hän aloitti lajin parissa vuonna 1998, joten kiekot ovat liitäneet jo yli 20 vuoden ajan.

”Ihmiset saavat olla luonnossa, hengata yhdessä ja samalla heillä on pieniä tavoitteita, kun he yrittävät päästä kiekkoja heittämällä korille. Lajissa viehättää monikin asia”, Pohjankoski toteaa.

Frisbeegolfin juuret ulottuvat Heinolassa kauas

Heinolan ensimmäinen frisbeegolfrata perustettiin aikanaan Vierumäen Urheiluopistolle jo vuonna 1995. Heinolan Urheilupuiston rata valmistui puolestaan vuonna 1997. Heinolassa on pelattu myös SM-sarjan osakilpailu vuonna 1999 Kumpelin puiston alueella.

Urheilupuiston rata alkoi hiljalleen täyttyä innokkaista lajikokeilijoista, eikä harmeiltakaan vältytty. Harrastajat tarvitsivat uuden paikan touhuilleen.

”Ei rataa ollut sellaiseen ihmismäärään suunniteltu. Siinä sattui muutamia onnettomuuksia, kun kiekkoja lensi niin ihmisiä kuin autojakin päin. Kaupungin liikuntatoimi tuumasi, että homma on liian vaarallista, joten rata piti siirtää”, Pohjankoski muistelee.

”Seuramme väestä Mikko Myöhänen ja Kimmo Rossi bongasivat Kippasuon alueen, jonne oli tuolloin suunniteltu vuoden 2004 Asuntomessujen väliaikainen parkkipaikka. Siinä oli parkkipaikan vieressä tilaa, muun muassa kaatopaikkaa. Sinne syntyi lopulta 9-väyläinen rata. Siitä kyseinen rata on sitten laajentunut vuosien aikana hiljalleen aina 21-väyläiseksi asti.”

Kuva Kippasuon Pro-radan 1-väylältä. Kuva: Lords of Disc Golf ry

Kunnianhimoisten suunnitelmien siivittämänä tulevaisuuteen

Kippasuosta on sittemmin tullut monelle lajin harrastajalle tuttu paikka, onhan siellä heitetty aktiivisesti nyt jo 15 vuotta. Vuonna 2017 seura rakensi alueelle 18-väyläisen, amatööreille suunnatun radan ja vuonna 2019 lisäystä saatiin, kun kuusiväyläinen Kids DiscGolfPark valmistui.

Tulevina vuosina seura tähtää niin rataprojekteihin, vakituisemman kioskitoiminnan pyörittämiseen kuin oman klubitalonkin mahdollistamiseen.

Seuran puheenjohtajana toimiva Pohjankoski toteaa, ettei kunnianhimoisia suunnitelmia ja projekteja saada täytäntöön vain perinteisin seuramenetelmin. Vaikka LDG onkin yleishyödyllinen yhdistys, niin ajatustapoja ja toimintamalleja pyritään pitämään yrityksen tapaisina.

”Luomme toimintakulttuuria ja yritämme saada perustoimintaamme kestäväksi, jotta voimme tarjota lisäarvoa muille. Tämä kääntyy pitkässä juoksussa positiiviseksi myös meidän suuntaamme. Olemme alkaneet kuvaamaan aktiivisesti kaiken, mitä teemme ja pidämme kehityspalavereita, joissa käymme läpi, mikä toimii ja mikä ei. Tuomme lisäksi avoimesti seuran jäsenille tietoon miten ja miksi mikäkin asia tapahtuu”.

Jere Pohjankoski veljenpoikansa Peetun kanssa. Kuva: Lords of Disc Golf ry

Rekisteröityneitä jäseniä seurassa on noin kahdeksankymmentä ja heistä parikymmentä muodostaa aktiivisemman ydinporukan. Oli kyse sitten talkoista, nettisivuista, seuran jäsenten tiedottamisesta tai viikkokilpailun voittajan palkinnosta, on taustalla hyvä suunnittelu, eikä kiviä jätetä kääntämättä.

”Viikkokilpailujen tulokset julkaistaan aina nettisivuillamme, mutta sen lisäksi saamme ne viikoittain myös paperiseen Itä-Hämeen paikallislehteen. Iso osa väestä lukee edelleen perinteisiä lehtiä ja kun näymme siellä säännöllisesti, niin se voi herättää jonkun, esimerkiksi mahdollisen sponsorin, kiinnostuksen”, Pohjankoski avaa.

“Aina emme toki onnistu, eivätkä suunnitelmat vastaa todellisuutta, mutta teemme parhaamme ja kehitymme löydettyjen oppien pohjalta”.

Maailmalla ja Suomessa vallitseva koronavirustilanne näkyy myös frisbeegolfseurojen arjessa. Esimerkiksi kilpailutoiminta on tällä hetkellä katkolla.

”Normaalisti aloitamme kilpailutoiminnan heti, kun lumet sulavat ja viikkokisoja kertyy useita kymmeniä vuoden aikana. Kisat eivät varsinaisesti tuota euroja seuran kassaan, mutta niiden yhteydessä tulevat kioskimyynnit ja tähän aikaan pidettävät firmojen tyky-tapahtumat tuovat tuloja”, Pohjankoski harmittelee.

Pohjankoski näkee, ettei seuratoiminta ole vain mustavalkoista toimintaa, jossa rakennetaan rata ja ihmiset menevät sinne heittämään. Frisbeegolf voi tarjota monelle paljon arkeensa – joillekin jopa pelastuksen arjen tylsyydestä tai mielen harmaudesta.

”Saan myös itselleni valtavasti merkitystä tällaisesta yhdistystoiminnasta. Tässä luodaan ihmisille edullisia, matalan kynnyksen tapoja harrastaa ulkoilmassa. Jos yksikin ihminen löytää elämänilon uudestaan tai saa sisältöä elämäänsä, kun hän löytää frisbeegolfin pariin, niin silloin tämä kaikki mesoaminen ja vapaaehtoistyö on ollut merkityksellistä.”

MIKÄ?

Lords of Disc Golf ry

  • Vuonna 2001 Heinolassa perustettu frisbeegolf-yhdistys
  • Heinolan frisbeegolfperinteet ulottuvat varsin kauas, sillä 1990-luvun lopussa Suomessa sijainneista vajaasta 20 radasta kolme sijaitsi Heinolassa.
  • Heinolan alueella on nykyään kuusi frisbeegolfrataa, joista viiden ylläpidosta LDG vastaa. Ainoastaan Vierumäen Urheiluopiston rata pyörii toisen tahon ylläpitämänä.
  • Seuran ytimenä toimii Kippasuon alue, jossa on 21-väyläisen radan lisäksi 18-väyläinen amatöörirata sekä vuonna 2019 valmistunut kuusiväyläinen helpomman tason rata.
  • Seuran puheenjohtajan roolissa toimii Jere Pohjankoski. Kippasuon radalla oppinsa saanut ja sieltä ponnistanut Pasi Koivu on kaksinkertainen Suomen mestari.
  • LDG tunnetaan varsin innovatiivisena seurana. Kesäisin seura palkkaa Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n kautta pitkäaikaistyöttömiä hoitamaan ratojen ylläpitoa yhteistyössä seuran jäsenten kanssa.

Teksti: Markus Viljanen